کـلـیـنـیـک تخصـصـی
پوسـت، پیوند مو و لیزر

جستجو
Close this search box.

علائم، انواع و دلیل ایجاد ويتيليگو يا برص

بیماری دیگری که علاوه بر دوان کودکی در جوانی نیز شایع است، ویتیلیگو (برص) یا به زبان عامیانه لک و پیس است. این بیماری خود ایمنی علیه سلول های رنگدانه ای پوست عمل می کند و آن ها را از بین می برد. با وجود شیوع بالای بیماری ویتیلیگو، همچنان ابهامات زیادی در رابطه با آن در اذهان عمومی وجود دارد. در این مقاله از سایت کلینیک دکتر نیلفروش زاده می توانید همه چیز درباره علائم ویتیلیگو، انواع آن و علت اصلی ایجاد آن را بخوانید. با ما همراه باشید.
بیماری ویتیلیگو یا برص

بیماری ویتیلیگو یا پیسی یکی از اصلی ترین انواع مشکلات خود ایمنی بدن است که بر روی پوست فرد مبتلا به آن در طولانی مدت لکه های سفید رنگی ایجاد می شوند. علت اصلی بروز بیماری برص یا همان ویتیلیگو، کمبود ملانین در بدن است. از دیگر بیماری های خود ایمنی پوستی می توان به آلوپسی آره آتا اشاره کرد. اما متاسفانه بیماری خود ایمنی ویتیلیگو بدتر از آلوپسی آره آتا است زیرا این بیماری تنها به ساقه مو آسیب می زند و سبب ریزش مو می شود.

در حالی که در بیماری پیسی، سیستم ایمنی بدن علیه سلول های رنگدانه یا ملانوسیت اقدام می کنند و رنگ آن را کاملا از بین می برند و در بخشی از پوست که سفید می شود، دیگر این سلول ها وجود ندارند. برای درمان داروهایی تجویز می شود که سلول های اطراف قسمت سفید پوست رنگدانه بیشتری بسازد تا جبران سلول های از بین رفته شود که این بیماری نیز در مراحل اولیه بهتر به درمان پاسخ می دهد.


علت اصلی بیماری ویتیلیگو

یکی از دلایل ایجاد این بیماری استرس زیاد است؛ افرادی که به دلایل شغلی و تحصیلی استرس زیادی دارند در معرض ابتلا به این بیماری هستند و برای جلوگیری از شیوع آن باید استرس خود را کم کنند. تحریک سیستم ایمنی یکی از دلایل ایجاد بیماری ویتیلیگو است، گاهی این بیماری تحریک سیستم ایمنی را به دنبال دارد؛ زمانی که سیستم ایمنی دچار خطا می شود، به سلول خودی حمله می کند، سلول رنگدانه را هدف قرار می دهد و باعث می شود که دیگر رنگدانه در سلول تولید نشود.


دیگر دلایل بروز این بیماری

اگرچه علل ویتیلیگو به طور کامل شناخته نشده است، با این حال تعدادی نظریه مختلف در رابطه با دلیل ایجاد آن وجود دارد. به طور کلی می توان دلایل ابتلا به بیماری ویتیلیگو را به 4 دسته تقسیم بندی کرد. به گفته بهترین متخصص پوست و مو در تهران، درمان ویتیلیگو باید بر اساس دلیل ایجاد آن شخصی سازی شود.

  1. اختلال خود ایمنی: سیستم ایمنی فرد مبتلا ممکن است آنتی بادی هایی ایجاد کند که ملانوسیت ها را از بین می برد.
  2. عوامل ژنتیکی: عوامل خاصی که ممکن است شانس ابتلا به ویتیلیگو را افزایش دهند می توانند ارثی باشند. حدود 30 درصد موارد ویتیلیگو در خانواده ها مشاهده می شود.
  3. عوامل نوروژنیک: ماده ای که برای ملانوسیت ها سمی است ممکن است در انتهای عصبی پوست منتشر شود.
  4. خود تخریبی: نقص در ملانوسیت ها باعث تخریب خود آنها می شود. ویتیلیگو همچنین ممکن است در اثر برخی رویدادها، مانند استرس فیزیکی یا احساسی، ایجاد شود. از آن جایی که به نظر می رسد هیچ یک از توضیحات به طور کامل این وضعیت را توضیح نمی دهد، ممکن است ترکیبی از این عوامل باعث ایجاد ویتیلیگو شود.
دلایل ویتیلیگو

انواع ویتیلیگو یا پیسی

انواع مختلفی از بیماری ویتیلیگو وجود دارند که بر اساس ناحیه بروز علائم بر روی بدن تقسیم بندی می شوند. همچنین شیوع هر یک از انواع این بیماری هم با یک دیگر متفاوت است. در ادامه مهم ترین انواع پیسی پوست را مورد بررسی قرار داده ایم:

ویتیلیگو جنرالازید: رایج ترین نوع بیماری پیسی است که در آن، لکه ها در نقاط مختلف بدن ظاهر می شوند.

ویتیلیگو سگمنتال: این نوع ویتیلیگو به یک طرف بدن یا یک ناحیه مانند دست ها یا صورت محدود می شود.

ویتیلیگو مخاطی: بر غشاهای مخاطی دهان و/یا اندام تناسلی تأثیر می گذارد و باعث ایجاد لکه های سفید در آن ها می شود.

ویتیلیگو فوکال: نوع نادری از پیسی است که در آن، لکه‌ ها در ناحیه کوچکی قرار دارند و طی یک تا دو سال با الگوی خاصی پخش نمی‌ شوند.

ویتیلیگو تریکوم: فرد مبتلا به این نوع بیماری ویتیلیگو، یک مرکز سفید یا بی رنگ، سپس ناحیه ای با رنگدانه روشن تر و سپس ناحیه ای از پوست رنگی معمولی دارد.

ویتیلیگو یونیورسال: یکی دیگر از انواع نادر ویتیلیگو، نوع یونیورسال آن است که در آن بیش از 80 درصد پوست بدن فاقد رنگدانه است.

انواع ویتیلیگو

علائم ویتیلیگو

 معمولا لکه های سفید به راحتی روی پوست قابل مشاهده هستند، می توان از لامپ Woods استفاده کرد که نور ماوراء بنفش (UV) را به پوست می تاباند تا از سایر بیماری های پوستی متمایز شود. به طور کلی از آن جایی که بیماری ویتیلیگو نمود ظاهری دارد، بروز لکه های سفید بر روی هر قسمتی از پوست می تواند علامت و نشانه ای از بروز این بیماری باشد.