تاثیر کاشت مو در شخصیت روانشناختی افراد
موهای سالم از نظر زیبایی اجتماعی و روانی انکارناپذیر است و در خیلی موارد دیده شده است که در شخصیت روانشناختی فرد تاثیر گذار بوده است. امروزه در خیلی موارد تبلیغاتی به عنوان مثال تبلیغ شامپو ها – ویتامین ها- تونیک های تقویت کننده و محصولات آرایشی، بهداشتی حوزه پوست و مو ، ریزش مو به عنوان یک پدیده ی ناخوشایند ذکر شده است.
آلوپسی آندروژنتیک (AGA)
آلوپسی آندروژنتیک (AGA) یک اختلال و یک فرآیند بیولوژیکی پیشرونده ژنتیکی است که در آن موهای فرد در نهایت به موهایی به شکل پرزهای نازک تبدیل می شوند و سپس ریزش پیدا می نماید. نازک شدن مو می تواند به طور گسترده در سر باشد و سبب شود به طور کلی موی فرد کم پشت شده جلوی سر خالی و حتی ناحیه ی پشت سر که ناحیه ی بانک مو معروف می باشد نیز کم تراکم گردد.
آلوپسی آندروژنتیک حدود نیمی از مردان بالای 50 سال و 40 درصد از زنان را در سالهای یائسگی و حتی در جوانی و قبل از دوران یائسگی تحت تاثیر قرار می دهد.
ریزش مو در مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک در نواحی جلویی، گیجگاهی و روی راس سر، بسته به درجه شدت ریزش ، رخ میدهد. که عموماً از نظر پزشکان و عموم مردم از اهمیت پزشکی کمی برخوردار است. با این حال، ممکن است تأثیر منفی بر سلامت روانی افراد مبتلا به ریزش مو داشته باشد.
تأثیر منفی آلوپسی آندروژنتیک بر کیفیت زندگی افراد
تعداد بیشماری از تحقیقات با هدف اثبات تأثیر منفی آلوپسی آندروژنتیک بر کیفیت زندگی افراد وجود دارد و نتایج آن به چاپ رسیده است . طبق مطالعات ، برخی از افرادی که موهای خود را از دست می دهند، (چه زن و چه مرد ) دارای مشکلات روانی هستند که ممکن است آنها را در یک آسیب اجتماعی قرار دهد.
این ادعا با تحقیقاتی که انجام شده است نشان میدهد مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک اعتماد به نفس پایین تری دارند، افسردگی که منجر به درونگرایی شدیدتر و اضطراب بیشتر میشود، در این مطالعات و تحقیقات بر روی افراد تأیید شده است. با توجه به این مسائل، گزینه های درمانی متعددی از جمله درمان دارویی ( چه به شکل خوردنی و چه تاپیکال ) و چه به صورت عمل کاشت مو انجام شده است.
درمان آلوپسی آندروژنتیک
ماینوکسیدیل موضعی و فیناستراید خوراکی تنها دارو درمانی ثابت شده برای آلوپسی آندروژنتیک هستند که ریزش مو را کم کرده و طاسی را به تاخیر می اندازد یا حتی معکوس می کند، باعث رشد مجدد مو می شود و این درمان به صورت ایمن به صورت سرپایی می باشد .
محلول های حاوی ماینوکسیدیل به همراه سایر ترکیبات با برندهای مختلفی در داروخانه ها موجود می باشند و پزشکان متخصص پوست ممکن است از محلول های مختلفی با برند های گوناگون برای بیماران تجویز نمایند اما پایه ی ماده موثره اکثر آن ها ماینوکسیدیل می باشد.
دارو درمانی به تنهایی نتیجه بالینی رضایت بخشی برای بیماران خاص با طرح ریزش مو گسترده ایجاد نمی کند و روش های جراحی مانند عمل کاشت مو برای درمان آلوپسی آندروژنتیک در طول سالیان متمادی همچنان به درمانی محبوب باقی مانده است. علیرغم محبوبیت روزافزون عمل کاشت مو ، محققین مختلف به تأثیر کاشت مو بر دیدگاه های اجتماعی و رفاه روانی افرادی که این عمل را انجام داده اند، توجه کرده اند.
آیا کاشت مو تنهایی در بهبود مسائل روانی موثر است؟
سوال این است که آیا عمل کاشت مو ممکن است به “تنهایی”، “اضطراب ,غمگینی” و سایر مسائل روانی را در افراد بهبود بخشد و به افزایش اعتماد به نفس و کیفیت زندگی افراد کمک کند؟
این مطالعه با هدایت پروفسور نیلفروش زاده و خانم دکتر مریم گل پروران محقق در حوزه روانشناسی بالینی در افراد مرد انجام دهنده عمل کاشت مو در گروه های سنی مختلف صورت پذیرفت .
نتایج حاصل از این مطالعه در ژورنال معتبر بین المللی انگلیسی (JCD) در سال 2022 به چاپ رسیده است و در پایگاه های معتبر علمی نمایه شده است . این اولین تحقیقی است که در ایران به بررسی شاخص های تنهایی، اضطراب و افسردگی مردان قبل و بعد از عمل کاشت مو می پردازد. یافتهها نشان میدهد که جراحی کاشت مو پیامدهای روانی اجتماعی را بهبود میبخشد، به طوری که بیماران مبتلا به ریزش مو و طاسی احساس تنهایی، اضطراب و ناامیدی کمتری را پس از عمل کاشت مو نسبت به قبل تجربه میکنند.
داشتن مو و مدل مو به وضوح می تواند جنبه های مهمی در شخصیت و موقعیت اجتماعی یک فرد محسوب شود . مو تأثیر زیادی بر چهره فرد از لحاظ جذاب بودن یا نبودن از نظر جنبه فیزیک شخص دارد و می تواند برجنبه های گوناگونی از زندگی فرد از جمله روابط شخصی، اولویت شغلی و وضعیت عاطفی بهتر تاثیر گذار باشد . در چندین مطالعه و تحقیق به اثرات روانی ریزش مو در مردان و زنان مبتلا به طاسی الگوی مردانه پرداخته شده است. در مقایسه با مردانی که ریزش موی کمتری داشتند، محققین دریافتند که مردانی که ریزش موی بیشتری داشتند، نگرانی های بیشتری در مورد پیر شدن، قابل توجه نبودن از نگاه دیگران و نارضایتی بیشتری از ظاهر فیزیکی موها و تیپ خود نشان دادند.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که عمل کاشت مو ممکن است به پیشگیری و یا بهبود افسردگی و اضطراب در افراد تاثیر گذار باشد.
در مطالعه ای دیگر نشان داده شده است که بیماران قبل از عمل کاشت مو اعتماد به نفس ضعیفی داشتند، عزت نفس آنها شش ماه پس عمل کاشت مو به طور قابل توجهی افزایش یافته است . نتایج حاصل از این مطالعه که نشان می دهد که کاشت مو ممکن است به مردان مبتلا طاسی و به طور کلی ریزش مو کمک کند تا با برخی از پیامدهای اجتماعی و روانی ریزش مو کنار بیایند که در نتیجه آن اعتماد به نفس و کیفیت زندگی در افراد بهبود یافته است و می تواند به افراد به درمان افسردگی – تنهایی – اضطراب و بهبود روابط شخصی و عاطفی کمک کننده باشد .
لینک مقاله :